De coronacrisis heeft Securion bepaald geen windeieren gelegd en daarom wilden zij graag iets terug doen. Securion heeft daarom afgelopen donderdag een schoonmaakactie gehouden op het bedrijvenpark Twentekanaal. Dit was een zeer succesvolle actie, waarbij zij in no time enkele honderden kilo’s zwerf- (en bewust weggegooid) afval wisten te verzamelen.

De gemeente heeft dit initiatief ondersteund door het beschikbaar stellen van middelen (grijpers, zakken e.d.) en het ophalen van de ‘oogst’.
Eigenaar Ed Bosscher vertelt enthousiast over deze actie: ‘We hebben geïnvesteerd in ons personeel, hebben vestigingen opgeknapt en hebben opdrachten uitbesteedt aan bestaande klanten. Wij worden blij van bondgenootschappen en zijn een groot voorstander van b2b en regionale samenwerkingen. We willen daar echter nog meer verdiepingsslagen in maken’.
Hij vult aan: ‘We merken steeds meer de keerzijde van alle coronamaatregelen. Tijdens onze surveillanceronden zien we dat er steeds meer mondkapjes (en andere rotzooi) op en langs de openbare weg liggen. Buiten het gevaar dat dat oplevert voor dieren -in mondkapjes verstrikte vogels zijn immers al geen zeldzaamheid meer- werkt dat ook als een magneet op ander zwerfafval. Afval trekt nu eenmaal afval aan, hetgeen weer illegale dump van allerhande afkomst in de hand werkt. Zelfs het leeggooien van complete olievaten in het riool hebben we al geconstateerd. Toen we onlangs weer een bijna complete afgedankte inboedel in de berm aantroffen, hebben we de koppen bij elkaar gestoken om te kijken of we daar -behalve het constateren en melden- een veel wezenlijker oplossing voor kunnen betekenen.’

Wij zijn natuurlijk primair een dienstverlenende organisatie en onze processen zijn voornamelijk gericht op het leveren van “mensgerichte” diensten en oplossingen en niet zozeer op het leveren van een tastbaar product.
De impact van deze processen op het milieu zijn daarom relatief laag. Desondanks willen wij de effecten van ons beleid en bedrijfsvoering op het milieu beheersen en waar mogelijk verminderen. Bewustwording bij ons personeel als het gaat om de omgang met het milieu is dan ook altijd vast onderdeel van onze werkbesprekingen.
We kenden al het fenomeen plogging, een combinatie van plocka (Zweeds voor oppakken) en jogging waarbij mensen tijdens het joggen of wandelen rommel oppakken. Daarbij bedachten we waarom we dat ook niet tijdens onze surveillanceronden zouden kunnen doen.
‘Plockaillance’ bekt misschien niet echt lekker, maar de intentie is duidelijk. We zijn onder andere gevestigd op het bedrijvenpark Twentekanaal en we willen het zelf ook graag allemaal netjes houden.
Ons personeel is zich bewust geworden van het feit dat we daar individueel iets aan kunnen doen en zijn nu zelf ook regelmatig aan het “ploggen”.
Verpaupering heeft een heel negatief effect op de veiligheid en in onze Activate Safety policy, willen we graag een tastbare bijdrage leveren aan een prettig ondernemersklimaat.
Omdat onze activiteiten natuurlijk voornamelijk in de avond- en nachtelijke uren plaatsvinden, hebben ondernemers vaak geen idee wat we nu eigenlijk allemaal doen. De samenwerking die we met politie hebben en waarbij met regelmaat getipt wordt over zaken die het daglicht niet kunnen verdragen blijft natuurlijk vaak onopgemerkt bij ondernemers. We nemen echter wel degelijk onze verantwoordelijkheden en zijn actiever dan menigeen wellicht bevroedt.
Aanvankelijk waren er echt wel bedenkingen bij ons personeel (troep van een ander opruimen is immers niet chique) maar inmiddels zijn ze enthousiast geraakt en ervan overtuigd dat zij niet de vervanger van de vuilnisman zijn en ook niet de primaire beveiligingstaken uit het oog moeten verliezen, maar wel een actieve bijdrage aan een steeds groter wordende probleem kunnen leveren.